Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΜΥΡΙ ΠΗΛΙΟΥ













ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ











ΑΞΟΝΟΜΕΤΡΙΚΑ














ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ






















ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ



 DayTime




      Η κατοικία Κοντοβά βρίσκετε στην κεντρική πλατεία του οικισμού Προμύρι του Δήμου Νότιου Πηλίου
     Πρόκειται για ένα οίκημα συνολικής επιφάνειας 82.37m2, Μια πρόκληση για μια νέα χωρική εμπειρία που σημειακά εμπλουτίζετε με επιτηδευμένες έξυπνες κινήσεις εκμετάλλευσης του χώρου. Στον δεσμευτικό καμβά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και την απαίτηση για μέγιστη χωρική εκμετάλλευση, λειτουργικότητα και αισθητική το κτήριο εναρμονίστηκε πλήρως με το ευρύτερο περιβάλλον την βιοκλιματική και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του οικισμού.
     Σε επίπεδο σύνθεσης αντιμετωπίστηκαν πολλά προβλήματα. Το ακανόνιστο σχήμα του οικοπέδου και η σχέση του με τα σημεία ενδιαφέροντος, ο προσανατολισμός, οι έντονες υψομετρικές διαφορές, η περιορισμένη επιφάνεια του οικοπέδου, οι απαιτήσεις τον χριστών και η περιοριστική νομοθεσία που διέπει τους παραδοσιακούς οικισμούς του Πηλίου ανάδειξαν το έργο σε πρόκληση που ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία.
     Το καθιστικό βρίσκετε στα νότια του κτηρίου ώστε να έχει θέα προς την πλατεία και το τεχνηέντως δημιουργημένο «εξώστη». Για να εξομαλυνθούνε οι υψομετρικές διαφορές κατασκευάστηκε υπόγειο όπου η πλάκα του που βρίσκετε σε υψόμετρο ±0.00 (ως προς το κτήριο) μετατρέπετε σε εξώστη της κατοικίας. Η κρεβατοκάμαρα είναι στο βόριο τμήμα, ελαφρώς κάτω από το επίπεδο ±0.00 και περιτριγυρισμένο από αλλά κτήρια προστατευμένη από καιρικές συνθήκες και αδιάκριτα μάτια.
     Χρησιμοποιώντας πιο σύγχρονη τεχνολογία μόνωσης ακόμη και τον Ιανουάριο μίνα δεν κρίνεται απαραίτητη η κατανάλωση ενέργειας για την θέρμανση του ιδικά στο υπνοδωμάτιο. Με τέτοιες τεχνικές το κτήριο καθιστάτε εξαιρετικά οικονομικό στην λειτουργία του και κατ’ επέκταση βιοκλιματικό.
     Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική δανείζει στην σύγχρονη ζωή τους συμβολισμούς και την βαρύτητα της διαχρονικής ύπαρξης, αφήνοντας στους ιδιοκτήτες μια γλυκιά γεύση και την θέληση να περνάνε περισσότερο χρόνο μέσα σε αυτό.





Κων/νος Αδαμος
t .  693 8674 885